12 Mart 2015 Perşembe

Analiz - Fenerbahce


Fenerbahce gecen sezonun oturmus kadrosu uzerine bu sezon sadece Diego'yu katarak sistemini cok fazla degistirmedi. Hucumda taktik Emre ve Diego ile topu dolastirarak iki bekin hucum varyasyonu yapmasi ve kanat akinlariyla gol bulmak uzerine kurulmus sekildedir. Aslinda Kuyt ve Sow da kanat adami olmaktan cok arkadan gelen gercek kanat oyuncularina yer acan ve onlarin ortalarinda iceriye girerek gol arayan konumdalar. Bunun yani sira Diego Emre hatta bazen Topal da uzaktan sutlarla hucumda zenginlikler yaratmaktadir. Fenerbahce'nin hucumdaki sisteminin avantajlarina ve dezavantajlarina bakacak olursak;

Avantajlar:
-Hucumda iki bekin de katilimiyla kalabalik hucum yapilabilmektedir.
-Uzaktan topa iyi vuran 3 oyuncunun varligi ile hem kanat adamlarina pozisyon yaratma hem de bu sutlar ile gol bulabilme ihtimali yaratilmaktadir.
-Sag acik ve sol aciktaki oyuncular forvet gecmisleri sayesinde siradan bir kanat oyuncusuna gore daha kolay gol bulabilmektedir.

Dezavantajlar:
-Iki bekin de hucuma cikisi kontra ataklarda sorunlar yaratabilmektedir.
-Kuyt ve Sow gol yollarinda bazen cok beceriksiz olabilmektedir.
-Kuyt ve Sow'un adam eksiltme yeteneklerinin cok sinirli olmasi nedeni ile butun kanat akinlari beklere yuklenmekte bu da savunulmayi kolaylastirmaktadir.
-Alves ve Egemen cok hizli stoper olmadiklarindan Gokhan ve Caner'in geriye donuslerine ihtiyac duyulmakta; bu da bu iki oyuncuyu cok yormaktadir.

Hucumda Fenerbahce



Savunmada Fenerbahce


Savunma dizilisine bakacak olursak; Sow ve Kuyt geriye yardima gelmekte, Emenike ileride yalniz kalmaktadir. Bekler yerinde, Emre ile Diego ise topa ilk basan oyuncular konumundadir. Buradaki avantajlara ve dezavantajlar su sekilde gorulmektedir.

Avantajlar;
-Uzun toplarin ilk hedefi olan Emenike hizli, guclu ve sprinter bir oyuncudur. Ayni sekilde soldan gelisecek ataklarda Moussa Sow da Emenike kadar olmasa da genis alanda oldukca etkilidir.
-Savunmada topa ilk basan Emre ile Diego yumusak kalmamaktadir.
-Topal savunmada oldukca etkilidir. Ayrica kaptigi toplarda uzun top atma becerisine de sahiptir.
-Alves ile Egemen oturmus duzende pozisyon bilgisi yuksek oyunculardir.
-Bekler hucumlari kadar savunmada da etkilidir.

Dezavantajlar;
-Her ne kadar yardima geliyor olsalar da Sow da Kuyt da savunma becerileri sinirli oyuncular oldugundan oturu kanatlarda zaaflar meydana gelebilmektedir.
-Uzun toplarda Emenike onune atilan toplarda etkili olsa da topu kontrol edip asist yapma veya kafa ile indirme konusunda zayif oldugundan hizli hucum cesitliligi sinirlanmaktadir.


Sonuc olarak bu kadro cercevesinde onerilebilecek birkac sey bulunmaktadir:

-Emre ve Digeo ceza sahasi icerisine daha fazla girebilir. Iki oyuncunun da bilekleri oldukca duzgundur. Kuyt ve Sow onlarin yerini kapatirken, Diego ve  Emre ile gol aramak Fenerbahce'ye yeni bir taktiksel zenginlik kazandiracaktir.
-Oyun sikistiginda Topal'in geride kalmasi sartiyla Egemen hava toplarina hakimiyeti ile gol yollarinda etkili olabilir.
-Kuyt yerine Alper gibi savunma ozelligine ek olarak hucumda adam da gecebilen oyuncular yerlestirilirse Fenerbahce'nin gol bulma sansi artar.
-Savunmanin gobegine Alves yerine daha dengeli ve hizli biri yerlestirilebilir.
-Ileri ucta Webo Emenike karisimi bir golcu Fenerbahce'de minimum 25 gol atar.

Bu degerlendirmeler isiginda bakacak olursak Fenerbahce'nin kadrosu lig icin yeterli gozukmektedir. Ozellikle tecrubeli ayaklarinin coklugu Fenerbahce'yi bu sezon sampiyon yapacaktir diye dusunuyorum. Fakat seneye hedef Avrupa ise yukarida belirtildigi gibi en az birkac takviyeye ve taktiksel varyasyona ihtiyac duyulmaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder