26 Mart 2015 Perşembe

Jelyko Obradovic vs Ismail Kartal


Basliga bakip bu iki antrenoru karsilastiracagimi dusunuyorsaniz yanildiniz. Oncelikle yazima baslamadan once bu aksam yine harika bir galibiyet elde eden Fenerbahce Ulker'i tebrik ediyorum. Bu sezon inanilmaz isler basariyorlar. Peki bu basari tesaduf mu? Gelin biraz basketbol konustuktan sonra futbola gecelim.

Futbola olan tutkum baska sporlarla ilgilenmeme engel olmaktan ziyade beni motive ediyor. Yaklasik 10 yildir Euroleague'i yakindan takip etmeye calisiyorum. En heyecan duydgum yillar da Fenerbahce'nin Ulkerspor'la birlesip hedef yukselttigi senelerdi. Cunku akillarda Euroleague sampiyonlugu vardi. Peki bu gecen sure zarfi icerisinde bu basariya ulasmak adina dogru hamleler yapildi mi? Suphesiz iyi niyetli cabalar vardi. Ozellikle ayni donemde kurulan futbol kadrolarina nazaran cok daha bilincli, cok daha umut vaat eden takimlar olusturuldu. Tanjevic sonrasi donemde Spahija'nin gelisiyle taraftar oldukca heyecanlanmis, kurulan takimdan ceyrek finaller final fourlar bekler olmustu. Avrupa'nin populer koclarindan Nevan Spahija istenileni verememis, yerine gelecegi parlak olarak gorulen Piangiani getirilmisti. Peki Piangiani yanlis tercih miydi? Cok dogru olmasa da yanlis da denemez bence. Koc olarak Aydin Ors de Tanjevic de Spahija da Piangiani de degerli insanlardi. Fakat Turkiye'de iyi oyuncu veya iyi antrenor getirmek basari icin yeterli olmuyor.

Iste bunu goren Aziz Yildirim dedi ki Avrupa'nin gelmis gecmis en iyi birkac kocundan biri olarak kabul edilen Obradovic'i getirip bir reform yapalim. Bence Turk spor tarihinin en onemli transferidir Obradovic. Inanilmaz kariyerli, mazisi kupalarla dolmus tasmis, takimlarinda genc oyunculara onem veren, otoriter fakat bir zamanlar futbol takiminda gorev alan Zeman gibi gaddar olmayan oldukca farkli profilde bir yildizdi. Belki de ilk kez boylesine yildiz bir hoca geliyordu. Kimsenin tartismaya dilinin varmayacagi bir koc. Ilk sezon isler iyi gitmediginde o da hafif elestirilir gibi oldu ama insanlarin utanma mekanizmasi elestirilerin daha da ileriye gitmesine engel oldu. Koc Obradovic bu arada genc oyuncularla yakindan ilgileniyor, ilk sene yasanan olumsuzlugu silmek adina calismalar yapiyordu. Bu sezon, takimi ve atmosferi kavrayan Obradovic tam da aklindaki kadroyu kurdu aslinda. Turk sporseverler de Galatasaray'in UEFA kupasini aldigi sene veya Fenerbahce'nin sampiyonlar liginde ceyrek finale kaldigi sezonlardan bu yana ilk kez "rakip farketmez" demeye basladi. Avrupa maclarindan cok keyif alir olmaya, herkesi yenebilecegi inancina sahip olmaya basladi. Bu sene takim oldukca farkli bir huviyete burundu. Her yildiz bir savasci, ayni zamanda iyi bir takim oyuncusu imaji ciziyor. Fenerbahce Ulker bu sene muhtemelen en az final four oyanayacak, diliyoruz ki 1 numarali kupayi da ulkemize getirecek.


Obradovic mac icerisinde zaman zaman oldukca gerginlesip oyuncularini sert bir sekilde elestirebiliyor.

Avrupa'nin en iyi sutorlerinden biri olan Goudelock bu sezon Obradovic etkisiyle savunmada da eskisi kadar umursamaz degil..

Peki basketbolda basari hikayesi yazilirken neden futbolda olmuyor? Basketbolun futbol kadar populer olmamasi belki de en buyuk sansi. Cunku oyunculari yipratan basin yok, her seyi elestiren insanlar yok, yapilan sporu oldukca basit goren bir seyirci toplulugu yok. Cok daha bilincli ve az sayida insanin bulunmasi, ayrica yoneticilerin de basketbola cok sempati duymamasi basariyi getiren en onemli etkenler bence. Bir de tabi ki Aziz Yildirim. Aziz Yildirim hakkinda istediginizi dusunmekte ozgursunuz fakat Obradovic hamlesinden tutun da voleyboldan masa tenisine verdigi destege bakacak olursaniz tam bir spor kulubu baskani goreceksiniz. Aziz Yildirim'a ve maddi destegini hicbir zaman esirgemeyen Ulker Grubu'na da tesekkurleri borc bildigimizi soyleyerek konumuza gecelim.

En basta da dedigim gibi bu bir antrenor karsilastirmasi degil. Basketbol takimi nasil yonetiliyor Ismail Kartal baksin gibi siradan ve anlamsiz laflar etmeyecegim. Iki bransi karsilastirarak birini overken birini yermeyecegim. Ismail Kartal da suphesiz elinden gelenin en iyisini yapmaya calisan, hatta su ana kadar basarili da olan degerli bir antrenor. Fakat Fenerbahce ne zaman ki basketbolda iyi koc olmakla sinirli kalan antrenorlerin yerine Obradovic'i getirdi, futbolda da boylesine marka ve tartisilmayacak birini getirdiginde hayal edilen basarilar gelecektir. Iste o zaman sistemi ve gelenegi degistirecek, otoritesini ortaya koyacak, oyuncularla dialogu saglikli olacak, genc Turk oyunculara deger verecek bu teknik adam, futbol takimini da Barcelonalarla Real Madridlerle eslesmekten korkmaz hale getirecektir. Aksi takdirde 3 adim ileri 5 adim geri oldugumuz yerlerde tikanir kaliriz.

Guus Hiddink de Turk Milli Takimi'nin basina tipki Obradovic'in yaptigi gibi bir devrim yapmasi icin gelmesine karsin gorevine son verilerek yollandi.

Sonuc olarak sadece Fenerbahce ozelinde konusmuyorum, tum futbol takimlarimiz ne zaman ki gercek anlamda reform yapmayi dusunur ve sistemi komple degistirecek teknik direktorler getirir, iste o zaman Avrupa'da basari kendiliginden gelir. Tabi ornegin Hiddink gibi bu tanima uyan bir antrenor getirdikten sonra erkenden kovmazsak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder