20 Mart 2015 Cuma

Efsaneler Unutulmaz - Ariel Arnaldo Ortega

Ariel Ortega'nin Fenerbahce'ye gelisi bircok taraftar icin ruyanin gercege donusmesiydi.

Tarih 4 Mart 1974'u gosterdiginde Ariel Arnaldo adinda dunyaya gelen bebek, dunya futboluna kisa surede damga vuracagindan, gelmis gecmis en buyuk oyuncu kabul edilen Maradona'nin veliahti olarak anilacaginda, yolunun Istanbul'la kesiseceginden fakat daha sonra kariyerinin keskin bir dususe gececeginden kuskusuz habersizdi.

Fenerbahce icin her sezon yakistirilan yildizlar bundan 13 sezon once de ayni sekilde haberlere konu olmaktaydi. 2002 yazinda Almeida ve Ortega isimleri gecmekte, Arjantin milli takiminin bu iki super stari bircok fanatik Fenerbahceli icin bile abarti haberler olarak yorumlanmaktaydi. Bu yorumlar ortada dolasirken, Arjantinli yildiz Ortega, o zaman icin oldukca yuksek sayilabilecek bir bonservis ucretiyle, yaklasik 5 milyon dolar karsiliginda Fenerbahce'nin yolunu tutmustu. Gazete haberleri dogru cikmis, dunya yildizi Fenerbahce'yi tercih etmisti. Vatandasi Almeyda'nin transferi ise gerceklesmemisti. O sene dunya kupasinda Arjantin'in 10 numarali formasini giyen bu muhtesem yetenek artik Turkiye'deydi.

Fenerbahce'ye gelene kadarki surec icerisinde River Plate'te forma giymis daha sonra Valencia, Sampdoria ve Parma'da Avrupa tecrubesi yasamasina karsin istedigi mutlulugu yakalayamayarak River Plate'e geri donmustur. Icine kapanik ve biraz da depresif bir kisilikti Ariel Ortega. 98 dunya kupasinda Van Der Saar'a kafa atarak problemli yaftasini da sirtina gecirmisti. Yine de onun yetenekleri kisiliginin oldukca onunde yer aliyordu.

Bu yetenegi bilen taraftarlar sezon basinda o kadar motive olmustu ki Avrupa kupasi hayali bile kurmaya baslamislardi. Fakat ruya gibi gecmesi beklenen bu macera hic de umuldugu gibi baslamamis, Fenerbahce teknik direktoru ile Ariel Ortega'nin yildizi hic barismamisti. Ustune ustluk ulkemizin super stari bile olmaktan uzak Ceyhun'un da Ortega ile yasadigi ego savasinda Ariel yenik dusmustu. Takim oldukca siradan bir hoca tarafindan yonetilmekteydi, futbolcular da birkaci haric "Turkiye'de yildiz dunyada vasat" sinifina aittiler. Buna ragmen aklimda kalan harika bir Altay maci, butun Fenerbahcelilerin unutamadigi 6-0'lik karsilasma Arjantinlinin doneminde gerceklesiyordu. Tabi Ortega skor 2-0'ken kirmizi kart gormus daha sonra 10 kisilik Fenerbahce 6-0'i bulmustur diyerek Ortega'nin sorunlu bir kisilikte oldugunu ve takim tarafindan hic sevilmedigini iddia edenler de oldukca fazla sayidadir. Ne olursa olsun Turkiye'ye gelmis gecmis en yetenekli isim bence Ortega'ydi. Buna Hagi ve Alex de dahil. Bu kadar rahat adam gecen, adrese teslim pas atan bir oyuncu dunyada az sayidadir.

Ortega Arjantin Milli Takimi'nda Maradona'dan sonra gelen en buyuk yetenek olarak kabul edilmekteydi.

Ruya gibi baslayan sezon, devre arasinda Ortega'nin ulkesinden geri donmemesiyle adeta kabusa dondu. Arjantinli oyuncu, takim arkadasi Ali Gunes'in belirttigi uzere Istanbulspor karsilasmasinda ilk 11'de ismini goremeyince lavaboya gidiyorum diyerek mac toplantisindan ayrilmis ve ulkesine donmustu. Ortega da daha sonra yaptigi aciklamalarda Fenerbahce'de daha fazla oynamak istemedigini belirtiyordu. Ortega Istanbul'a bir kez daha donmedi. Bunun sonucu olarak da Fifa'ya basvuran Fenerbahce hakli bulundu, yildiz oyuncuya 1 yil oynama yasagi ve yaklasik 11 milyon dolarlik ceza verildi. Turkiye macerasi ile Ortega sert bir dususe gecse de, yine de futboldan kopmadi. 39 yasina kadar futbol oynamaya devam etse de dunyayi kasip kavuran Ortega'nin yerinde yeller esiyordu artik. 2013 yazinda 22 yillik kariyerini River Plate formasi altinda sonlandirdi. Jubile macinda ogluna yaptigi asistse Tanri'nin ona bir lutfuydu adeta. Ortega, yillar sonra bile unutulmayacak bir iz birakmisti futbol severlerin gonlunde. Bu dunya yildizini tarihe gommus ulke olarak biz de futbol tarihi satirlarinda kendimize yer bulduk.

Ariel Ortega cezasi sona erince ulkesine donerek Newell's Old Boys'ta top kosturmaya devam etti.
\
Boyle bir yildiz bir daha ulkemize gelir mi bilinmez. Oldu ya geldi, bu kadar kolay kaybetmeyiz insallah. Cunku en kotusu tadi damaginda kalmasi. Hala Ortega'yi birkac sezon daha canli izleyemedigim icin uzulurum. Bu konuda da muhtemelen azimsanmayacak bir kalabalikla ayni dusunceleri paylasiyorumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder